SAFE WORD (STOPWOORD)

Een Safe Word, soms ook aangeduid als een stopwoord, kan op elk moment van het spel worden gebruikt door de slaaf. Het kan zijn dat hij zich niet comfortabel voelt met de situatie, tegen een van zijn harde grenzen aanloopt of behandeling nodig heeft. Soms is het slecht een simpele aanpassing van bijvoorbeeld een touw of een riem maar het kan ook gebeuren dat hij zich realiseert dat het spel (bijvoorbeeld anaal spel) niet uitpakt zoals gewenst en in een enkel geval moet dit spel worden afgebroken.

Het kennen van het Safe Word is erg belangrijk zeker omdat bij het verder ontwikkelen van het BDSM spel de risico’s kunnen toenemen. Maar ook in soft BDSM is kennen van het stopwoord van belang. Zelfs als alleen maar simpele boeien of een sexspeeltje worden gebruikt is het afspreken van een stopwoord nodig. Je kunt niet weten, er kan iets gebeuren dat niemand heeft voorzien. Het Safe Word maakt dan het verschil tussen een kleine kras en een grote jaap (bij wijze van spreken natuurlijk!).

Gebruik jouw stopwoord verstandig slaaf. Een Safe Word onderbreekt het spel en het is niet leuk als het spel steeds opnieuw moet worden gestopt en aangepast. Om dit te voorkomen zal ik, jouw Meesteres, ervoor zorgen dat ik jouw zachte en harde grenzen goed ken. Maar, onderdeel van het spel is het verleggen en overschrijden van jouw grenzen. BDSM is een delicate balans van vertrouwen in elkaar en het kost tijd en aandacht deze balans te vinden. Dus bespreek met jouw Meesteres wat jij wilt, waar jij naar verlangt en wat je spannend vindt. Alleen dan spreken de Meesteres en slaaf dezelfde taal.

Naast stopwoorden gebruik ik ook signalen of objecten die het spel kunnen stoppen. Het kan immers zijn dat jij niet kan spreken of bewegen, bijvoorbeeld tijdens ademcontrole (breath play) of als jij vastgebonden bent. Een Safe Signaal is bijvoorbeeld het kruisen van de vingers of het maken van het V – teken, erg handig als jij een masker of een mondknevel draagt of op enige andere manier niet tot spreken in staat bent. Een Safe Object is iets dat jij als slaaf kan vasthouden, ook weer als spreken geen mogelijkheid is. Laat je het vallen dan weet ik dat ik direct moet stoppen.